Hvalpeinformation

RÅD OG VEJLEDNING TIL KØB AF HVALPNår du er kommet så langt i din research, at du mener en Staffordshire Bull Terrier er den rette hund for dig, så er du kommet til den næste fase - nemlig at vælge hvorfra, du så skal købe din kommende hund.


En Staffordshire Bull Terrier er ikke bare en Staffordshire Bull Terrier og man må som køber se sig rigtig godt for, da man jo skal leve sammen med sin hund de næste mange år.


Som køber skal man gøre sit forarbejde grundigt inden man bliver forelsket i et par dejlige hvalpeøjne - det er de færreste, som tænker fornuftigt, når først de har haft en salgsklar hvalp på skødet.


Uanset hvad du som køber påtænker at bruge din hund til - så vil du helt sikkert få brug for vejledning, når det kommer til denne race.


En Staffordshire Bull Terrier bliver formet af de gener som den pågældende opdrætter har valgt at sætte sammen, men den bliver også formet af de forhold som den vokser op under. Der er stor variation indenfor racen og det er dit eget ansvar som køber at sørger for du får den hund, som bedst matcher dine krav og behov. Det er også dit ansvar som køber, at kende racens profil indenfor temperament, racestandard og helbred, således at du kan stille kritiske spørgsmål til opdrætteren og være sikker på, at den hund du køber nu også er et rask og korrekt eksemplar af racen.


Som dedikerede fans af racen Staffordshire Bull terrier værner vi højt om de værdier, der er kendetegnet ved opdræt af Staffordshire Bull Terriers med stamtavle, ikke pga. det papir stamtavlen i sig selv repræsenterer, men fordi vi ikke kan støtte op om systematisk avl af disse hunde uden stamtavle, da disse ofte kommer fra avlere som er ligeglade.Enhver opdrætter med samvittighed og faglig stolthed lægger sit hjerteblod i sit opdræt. Det er ikke et spørgsmål om at tjene penge, men et oprigtigt ønske om at kunne lave et kuld, der vil bidrage positivt til racen, som vil kunne gøre sig som værdige repræsentanter for racen.Det kan ikke gøres op i penge, hvad der er brugt af tid, penge, ressourcer fra dét øjeblik, en person beslutter sig for at blive opdrætter til den første hvalp er født... og det skal det heller ikke, det skal udelukkende være af interesse og passion for racen, at man skal gøre dette arbejde.Forberedelse til valg af hvalp:

Du skal leve sammen med din hvalp/hund i de næste mange år, det er derfor vigtigt at du selv sørger for at lære så meget om racen som muligt. Det kan især anbefales at besøge flere forskellige kenneler, komme ud på klubbens udstillinger, tage med på gåture og få kendskab til hvor meget det kræver at have en voksen Staffordshire Bull Terrier.At vælge den rette opdrætter:

Dette er lige så vigtigt, som at vælge den rigtige hunderace, da en god relation til sin opdrætteren er guld værd. En dedikeret opdrætter vil besvarer dine spørgsmål om fodring, motion, adfærd, udstyr mv. og har som oftest stor erfaring med racen og hunde generelt.


Du skal også tænke over at som køber vil du i de næste mange år få brug for din opdrætter i mange sammenhænge og mange opdrættere arrangerer hvalpetræf mv. og er derved med til at skabe et netværk for dig i racen.


Når du har fundet den opdrætter du ønsker at købe hvalp/hund fra er det ikke nok bare at sende en mail, det er ligeså vigtigt at møde din opdrætter personligt, da kemi også har meget stor betydning.


En meget vigtigt ting som ny "køber på markedet" er at man skal være klare klar over, at selve ordet "kennel" og ”stambog” ikke dækker over kun at opdrætte hunde til avl og udstilling. Du vil sagtens kunne få det man populært kalder "en familiehund" hos alle kenneler, at du så med tiden finder ud af du måske har fået en hund der også egner sig til udstilling og avl, er noget helt andet.


Som opdrætter af racen SBT opfordrer Kennel Vikingstaff’s alle interesserede købere til at besøge flere opdrætter inden man beslutter sig endeligt.


Der er en del kenneler listet på opdrættervejviseren på www.hundeweb.dk og på www.danskterrierklub.dk hjemmeside.Vi ønsker alle Held & Lykke...Man er ikke opdrætter bare fordi man producerer hvalpe. Man er opdrætter, når man tager ansvar for sin race og for de hvalpe man sender ud i verden. Der er ikke to ens opdrættere og de hunde, vi hver især opdrætter er forskellige i både type og sind.KENDETEGN OG ADVARSELSTEGN HOS EN OPRÆTTER


Kendetegne ved en god opdrætter:


 • At opdrætteren som minimum er medlem af Dansk kennel klub (DKK) eller den racespecifikke klub Dansk terrier klub (DTK).


 • At opdrætteren stiller krav om at møde dig (gerne flere gange) før køb af hvalp.


 • At der opdrættes hvalpe med stamtavle ud af dokumenterede sundhedsundersøgte forældredyr.


 • At opdrætteren har en hjemmeside, hvor du kan se stamtavler, billeder af forældredyrene samt opdrætters valide kontaktinformation.


 • At opdrætteren har en klausul i deres købskontrakter om at de hjælper dig, hvis du en dag ikke længere selv kan beholde hunden og at der som oftest også vil være en garanti klausul i deres tillægskontrakt, hvis din hvalp mod alle forventninger skulle udvikle en arvelig sygdom.


 • At opdrætteren sælger hvalpe med Dansk Kennel Klubs købskontrakter og evt. tillægskontrakter, hvori der er beskrevet aftaler, klausuler og garantier udover DKK’s købskontrakt. Det vigtigste er at det er en aftale som er nedfælder på skrift og ikke en ”vare” købt som beset.


 • At opdrætteren ønsker at holde kontakt med dig i hele hundens levetid, både som hjælp til dig, men også for at få så meget information om sit eget opdræt som muligt.Disse ting er tilegnet for at sikre dit køb og dine interesser. Mange købere anser det oftest som besværlige krav, at en opdrætter ønsker at have orden i tingene, men i virkeligheden er disse krav et tegn på, at du har at gøre med en ansvarsbevidst opdrætter, som sætter en ære i at opdrætte og sælge hvalpe med god samvittighed. Jo mere du kan bruge din opdrætter, jo mere lærer du

som oftest om din race, og dermed får du som oftest færre udfordringer.
Advarselstegn hos en opdrætter:


 • Hvis der kan ikke fremvises officielle oplysninger eller dokumenter på forældredyrene om deres ægthed.


 • Hvis opdrætteren ikke kan fremvise officielle sundhedsresultater på forældredyrene.


 • Hvis ikke du kan få adgang til hvalpenes opholdssted eller forældredyrene.


 • Hvis der ikke udfærdiges købskontrakt mv.


 • Hvis opdrætteren har mange forskellige racer i sin fold.


 • Hvis opdrætteren ingen krav stiller til dig.


 • Hvis hvalpene virker sky og der kan ikke fremvises plan for prægning og socialisering.


 • Hvis forældrene fremstår aggressive eller sky og usoignerede.


 • Hvis du føler, at du bør købe en hvalp af ren og skær medlidenhed, så er det absolut ikke det rigtige sted.


 • Hvis opdrætteren ikke ønsker at møde dig personligt.


 • Hvis opdrætteren gerne vil sælge dig to hvalpe (evt. af samme køn) samtidigt.


 • Hvis opdrætteren ikke har nogen hjemmeside.

KØBSKONTRATEN, STAMTAVLEN OG DE VIGTIGE SUNDHEDSDOKUMENTER


Købskontrakten:

Når du har fundet den rette opdrætter, som du ønsker at købe hvalp fra, er det en rigtig god idé at få love til at se et eksemplar af den købskontrakt og evt. tillægskontrakt, som du senere skal skrive under på, så du får muligheden for at sætte dig ind i vilkårene -

Husk både at læse selve aftalen og vejledningen på bagsiden af købskontakten fra Dansk kennel klub.Se her eksempel på Dansk Kennel Klubs KøbskontraktStamtavlen:

Der er rigtig mange som ikke tænker over, hvad en stamtavle egentlig er og mange synes måske i første omgang, at det er lige meget, for de har ikke tænkt sig, at bruge hunden til avl eller udstilling.


En stamtavle er en anetavle, som rækker mange generationer tilbage. Den giver opdrætter og hvalpekøber mulighed for at følge, hvilke avlskombinationer som har resulteret i netop den hvalp, vi står med i dag. Ved at sætte sig ind i afstamningen kan man få en ret klar fornemmelse af, hvordan de kommende hvalpe bliver.


Selve stambogen koster under kr. 300,- når man er kennelindehaver, så dét der nogle gange gør en stambogsført hvalp dyrere, er altså ikke prisen på stamtavlen, men den indsats som opdrætteren har brugt på at finde gode avlsdyr, undersøge for arvelige sygdomme og den slags, som ligger bag ved stambogsføringen.Et godt råd til dig som køber; anskaf dig aldrig en Staffordshire Bull Terrier uden stamtavle, med en stamtavle i hånden er du sikkert et bedre køb, vælg derfor kun en Staffordshire Bull Terrieren med stamtavle fra Dansk Kennel Klub.Her er 3 mulige grunde til hvorfor du altid skal vælge en hund med stamtavle:


 • Hvis hvalpen ikke har en stamtavle, er det ofte fordi forældredyrene ikke er godkendt til avl pga. af sundhedsmæssige årsager eller selv er købt uden stamtavle.


 • Hvis du en dag får lyst til at bruge din hund i avl, selvom du ikke lige forestillede dig det på købstidspunktet, så er det jo positivt for både racen og dig selv, at hvalpene kan stambogsføres.


 • Hvis du senere bliver bidt af en form for konkurrencesport med hunden (og det er der mange der gør), så stilles der ofte krav om en stamtavle.


Til sidst og ikke mindst skal du være opmærksom på at der oftest bruges ord som ”ægte” SBT og ”raceren” SBT i de annoncer, som henviser til hvalpe uden stamtavle og der bruges også sætninger som ”forældredyrene har stamtavle, men hvalpene sælges uden pga. manglende udstilling".


Dette bør rejse et rødt flag hos dig som køber, da alle ansvarlige opdrættere af racen Staffordshire Bull Terrier ved at det er vigtigt at bidrage til genpuljen med certificerede hvalpe - og deraf ønsker at få stamtavle på deres hvalpe.De vigtige sundhedsdokumenter:

Som alle andre racer har Staffordshire Bull Terrier lidelser, som der arbejdes på at få under kontrol. Det er derfor essentielt for racens videre eksistens, at opdrætterne sikrer sig, at de forældredyr, som bruges i avlen er grundigt undersøgt for disse lidelser.


Alle forældredyr, som er officielt tjekket for disse lidelser kan findes i Dansk Kennel Klubs hundedatabase på www.hundeweb.dk - Disse kan

man dog kun få adgang til som medlem af DKK.


Som køber bør du altid bede om at se eller få udleveret en kopi af forældredyrenes originale sundhedsdokumenter.Hos Staffordshire Bull terrieren har vi haft følgende avlsrestriktioner på Hofter (HD) og albuer (AD) Disse regler blev indført 1. Januar 2013.


 • HD-KRAV (hofteledysplasi);

      kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel HD-status registreret i DKK. En hund med HD grad D eller E kan    

      undtagelsesvis benyttes i avl, hvis opdrætter vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt. Avlspartneren skal i så tilfælde

      altid være HD fri (grad A eller B)


 • AD-KRAV (albueledsdysplasi);

      Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel AD-status registreret i DKK. En hund med AD grad 3 kan    

      undtagelsesvis benyttes i avl, hvis opdrætteren vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt. Avlspartneren skal i så

      tilfælde altid være AD fri (grad 0)


     Det skal på behørig vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale testikler på normal plads.Der henvises herudover til DKK's  

     stambogsføringsregler.


 • Avlsanbefalinger;

       For at få påtegningen ”Denne hund er avlet efter Dansk Terrier Klub’s og DKK’s avlsanbefalinger” på stambogen skal følgende desuden    

       være opfyldt:

       Begge forældredyr skal før parring have HD status A, B eller C registreret i DKK.

       Begge forældredyr skal før parring have AD status 0, 1 eller 2 registreret i DKK

       Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good eller være eksteriørgodkendt  

       på et eksteriørarrangement.HD/AD kravet er fjernet fra racen den 16. oktober 2015 efter ønske fra specialklubben.


Dansk Kennel Klub og Sundhedsudvalget har nu godkendt racegruppens ønske om at ændre kravet om kendt status på hofter og albuer til en anbefaling. Dette vil i praksis være gældende for parringer fra dags dato den 16.okt. hvor kravet er blevet fjernet efter ønske fra specialklubben. De har ikke godkendt ønsket om at ændre anbefalingen vedr. udstilling fra Very Good til Excellent.


 • Avlsrestriktion:

       Det skal på behørig vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale testikler på normal plads.

       Der henvises herudover til DKK's stambogsføringsregler.


 • Avlsanbefalinger:

       For at få påtegningen ”Denne hund er avlet efter Dansk Terrier Klub’s og DKK’s avlsanbefalinger” på stambogen skal følgende desuden    

       være opfyldt:


      1. Begge forældredyr skal før parring have HD status A, B eller C registreret i DKK.


      2. Begge forældredyr skal før parring have AD status 0,1 eller 2 registreret i DKK


     3. Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good eller være

         eksteriørgodkendt på et eksteriørarrangement.Du kan finde racens avlsrestriktioner og sundhedskraven på Dansk Kennel Klubs hjemmeside www.hundeweb.dk


HVORDAN VÆLGER MAN SIN HVALP OG HVAD KOSTER HVALPEN


Valg af hvalpen:

Der er mange myter om valg af hvalp!

Vores anbefaling er, at du lytter til opdrætterens anvisninger ang. valg af hvalp. Både om du skal have en han eller tæve eller hvilken hvalp i kuldet, der passer bedst til dig og din familie. En god opdrætter noterer hvalpenes adfærd og vil i løbet af de 8 uger få en god ide om hvilken hvalp, der passer bedst til dig og din familie. Jo mere du besøger din opdrætter jo bedre vil opdrætteren også være i stand til at matche hvalpen

og ejer og således sikrer man den bedste formel for succes. 


Hvad koster en Staffordshire Bull Terrier hvalp med stamtavle?


 • En seriøst opdrættet SBT hvalp koster mellem 12.000,- og 16.000,- Danske kroner i Danmark anno 2018.


 • En seriøse opdrætter har gjort sig umage for at opdrætte en så sund og rask hund som muligt og derfor fået undersøgt forældredyrene.

 • En HD/AD fotografering koster fx mellem kr.1.900,- og kr.3.000,- pr. forældredyr og det er "kun" de omkostninger som relaterer sig til de arvelige sygdomme.


 • En seriøse opdrætter har som oftest også udgifter til brug af fremmed hanhunde, så genpuljen holdes frisk, fremfor bare at parre de to man nu tilfældigvis har gående ude i haven. En parring med en fremmed hanhund koster mellem kr.8.000 -16.000,- er han fx i udlandet er der alle transportudgifterne og hotel oveni.


Men det allervigtigst! En seriøse opdrætter lægger sin sjæl i sit opdræt og du kan derfor regne med fuld back up og livslang oplæring i racen.


Du skal som køber tænke på at prisen på hvalpen blot er anskaffelsesprisen, det er ikke billigt at være en seriøs Staffordshire Bull Terrier ejer, der kommer mange flere udgifter!


For eksempel:


 • Du skal anskaffe udstyr såsom liner, seler, halsbånd, skåle, legetøj, seng, kravlegård m.m. pris min. kr. 5.000,-


 • Du skal købe hundefoder pris kr. 500 pr. måned x 12 måned x 12 år, plus godbidder pris ca.kr.100.000,-


 • Du skal vacciner din hund pris ca. kr.600 x 12 år + diverse andre undersøgelser pris min. Kr.15.000,-


 • Du skal tegne en lovpligtigforsikring ansvarsforsikring + sygeforsikring på din hund pris kr.1.200,- x 12 år = kr.14.400,-


 • Du skal til træning med din Hvalp/unghund min. 2 kurser pris fra ca. kr. 400-800,- pr. kursus.


 • Du skal have et sikkert bur til bilen pris fra kr.2.000 - 6.000,-


 • Du skal lige til et akut besøg hos dyrlægen en søndag aften, fordi din hvalp har spist en sok pris ca. kr. 1.500,- (uden operation) kr. 6.000,- (med operation).


Brug ventetiden fornuftigt mens du venter på din hvalp, der er ingen grund til at slappe af imens du venter, brug tiden til anskaffelse (opsparing) af udstyr og klargøring af omgivelser, samt læring om opdragelse og træning af hvalpen. Sørg for at få tilmeldt dig til hvalpehold tidligt, da disse hold hurtigt bliver optaget.

DIN TJEKLISTE TIL OPDRÆTTEREN


Ting du BØR undersøge eller spørger om ved et besøg hos en opdrætter:


 • Bed om at se forældredyrenes originale stamtavler, samt deres HD/AD resultat.


 • Bed om at se sælgers købskontrakt så tidligt i forløbet som muligt.


 • Bed om at få oplysninger/billeder om hanhunden også selvom han måske ikke lige er fysisk til rådighed.


 • Bed evt. om informationer om tidligere opdrættede hvalpe.


 • Bed om opdrætterens forventninger til dig som hvalpekøber.


 • Bed om at få adgang til at besøge hvalpene så tit som muligt - fra 3 ugers alderen.


 • Bed om oplysninger om hvordan hvalpen præges hos opdrætter ex. bor de inde eller ude, kommer de ud på køretur med bil,

       møder de børn, andre hunde, lyde mv.


 • Bed om at få adgang til de faciliteter, som hvalpen lever i, da dette har betydning for hvalpens prægning.


 • Spørg indtil hvilke aktiviteter opdrætteren selv laver med sin hund(e).


 • Spørg indtil hvordan den pågældende opdrætter følger op på sit opdræt, har opdrætteren lavet tidligere kuld, så spørg ind til om han/hun har kontakt til disse og evt. kan henvise til nogen af dem som reference for hans kennel.
Spørg også opdrætter om følgende ting medfølger hvalpen:


 • Sundhedscheck hos dyrlægen
 • Hvalpevaccine
 • Chip
 • Ormekur
 • Stamtavle
 • Købskontrakt/tillægskontrakt
 • Evt. foder til de første par dage
 • Spørg også indtil om der medfølger vedledning omkring fodring, motion og prægning i de første mange måneder efter hvalpen er flyttet hjem.Vi håber at du som køber er blevet klædt lidt mere på til dit fremtidige hvalpekøb, så vi vil bare ønske dig alt muligt held & lykke med at finde din ønske hvalp...