L2HGA

L-2HGA (L-2 HYDROXGLUTARIC ACIDURIA)


L2-hga er en genetisk sygdom, der angriber hjernen. Mange flere hunde end man har anet, er bærer af genet. Hvis man parrer en hund der er CARRIER med en anden CARRIER, vil 25% af deres hvalpe være AFFECTED, 25% CLEAR og 50% CARRIER.

 

For eksempel vil en CARRIER, der parres med en CLEAR, ikke få AFFECTED hvalpe, men 50% CARRIERS og 50% CLEAR.


 

Det ser sådan ud:

 

  • CLEAR:

Hunden har to kopier af det normale gen, og vil ikke udvikle eller videregive L2-hga genet til nogen af dens afkom.

 

  • CARRIER:

Hunden har en kopi af det normale gen og en kopi af det mutante gen, der forårsager L2-hga. Hunden vil ikke udvikle L2-hga, men vil videregive genet til 50% af dets afkom.

 

  • AFFECTED:

Hunden har to kopier af det mutante gen L2-hga, og er påvirket af L2-hga. Den vil blive påvirket af det i nogle stadier, i løbet af livet,

hvis den i givet fald, lever til en passende alder.


 

I de seneste år, har få Staffordshire Bull Terriers fået diagnosen Metabolic Disorder - den kliniske betegnelse er L2-HGA Sygdommen manifesterer sig på forskellige måder; Hunden udviser en anden adfærd og får en demenslignende adfærd; hunden sidder og stirre ind i væggen, sidder cleanet i hjørner eller under bordet, mister sine lydighedsfærdigheder og bliver urenlig. Andre tegn kan være nervøsitet, får anfald, kan ikke motionere, får en usikker gang, ryster, skælver og får muskelstivhed.

 

Man har fundet staffords fra forskellige blodlinier der lider af det, og antallet af staffords der er diagnostificeret er stigende; der er også hunde i Norden, der er testet L2-hga AFFECTED. En meget lignende sygdom findes også hos mennesker(D2-HGA) - meget sjælden men i høj grad ødelæggende for de familier der er påvirket af det.


Problemet er, at idet der vil blive flere og flere bærere vil der også komme flere og flere hunde der er angrebet. Pt. er man i England ved at etablere en database, med de testede staffer for at man kan værne om racen. De engelske kenneler og opdrætter, er i gang med at få testet

deres hunde, for at sikre deres videre avl - og racen.Via de angivne link, kan man læse meget mere om DNA Testing for Stafforshire Bull Terrier:

 

L2HGA and Hereditary Cataract for SBT Price (£78 +VAT)Hvis man ønsker at få testet sine hunde, kan man læse meget mere via linket om hvordan det foregår:

www.aht.org.uk/cms-display/genetics_tests.html

 


L2HGA og HC rekvsitioner er nu blevet muligt at købe hos Dansk Kennel Klub angående frivillig registrering af L2-hga og HC.

Hvis man ønsker at vide mere, kan man læse meget mere via linket om hvordan det foregår DNA-teste hos DKK

VORES HUNDE ER CLEAR OG VI AVLER KUN MED CLEAR HANHUNDE!